" Ποιές οι κατηγορίες των αεροσκαφών ;"

Τα αεροσκάφη, ανάλογα με τη χρήση τους, τη ταχύτητά τους, κτλ. χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Αυτές είναι: 

    1. Ανάλογα με το προωθητικό τους σύστημα
α) ελικοφόρα
β) αεριωθούμενα


    2. Ανάλογα με τη ταχύτητά τους
α) υποηχητικά (Μ<1)
β) διηχητικά (Μ=1)
γ) υπερηχητικά (Μ>1)

Επίσης, στη κατηγορία αυτή θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τη κατηγοριοποίηση που γίνεται, βάση της ταχύτητας με την οποία ένα αεροσκάφος πλησιάζει το διάδρομο απογείωσης (ή ταχύτητα προσέγγισης).
Χαρακτηριστικά οι κατηγορίες, φαίνονται στο παρακάτω πίνακα:



    3. Ανάλογα με τη χρήση τους
α) γενικής χρήσης
β) πολιτικής αεροπορίας
γ) πολεμικής αεροπορίας



Στα γενικής χρήσης ανήκουν: μικρά ελαφρά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται για αεραθλητισμό, ψυχαγωγία, μικρές μεταφορές,  μετακινήσεις των ιδιοκτητών τους ή ειδικές χρήσεις όπως  αεροψεκασμός,  πυρόσβεση, νοσοκομειακά ( με ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο για άμεση εξυπηρέτηση). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης και τα υδροπλάνα.


Στα πολιτικής αεροπορίας ανήκουν: τα αεροσκάφη που μεταφέρουν επιβάτες είτε σε κοντινούς προορισμούς είτε σε μακρινούς. Στις μικρές αποστάσεις επικρατούν τα στροβιλοελικοφόρα, ενώ για τις μέσες και μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούνται τα αεριωθούμενα. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται η τάση μείωσης του αριθμού των κινητήρων και σχεδιάζονται δικινητήρια αεροπλάνα αυξημένης ισχύος ακόμη και για υπερατλαντικές πτήσεις. Επίσης, τα επιβατικά αεροπλάνα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μαζί με τους επιβάτες και τις αποσκευές τους και ενδεχόμενα ορισμένο φορτίο, που βρίσκει θέση σε διαμερίσματα κάτω από το θάλαμο των επιβατών. Συνήθως μερικά επιβατικά μετατρέπονται σε καθαρά μεταφορικά εμπορευμάτων, οπότε αφαιρούνται τα καθίσματα και άλλοι χώροι που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των επιβατών και το κήτος διαμορφώνεται κατάλληλα για την υποδοχή ογκωδών φορτίων.


Στα πολεμικής αεροπορίας ανήκουν: πολεμικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται για ένα πλήθος αποστολών και χρήσεων. Μερικά απ' αυτά μπορούν με αλλαγή οργάνων ή οπλισμού να εκτελούν αποστολές διαφορετικής φύσης.
Οι κατηγορίες πολεμικών αεροπλάνων είναι:
α) Μαχητικά, β) Αναγνωριστικά,  γ) Εκπαιδευτικά, δ) Βομβαρδιστικά  ε) Μεταγωγικά και στ) Πετρελαιοφόρα εναέριου ανεφοδιασμού.








Βιβλιογραφία: 1) "Μηχανική Αεροσκαφών & Εφαρμογές Αεροδυναμικής", Αναστασιάδης Δημήτριος ,   Μπούντρης Δονάτος  
                        2)  http://thinkaviation.net/difference-between-jepp-and-faa-charts-part1/aircraft-approach-category/


Σχόλια