" Οι 3 βασικές κινήσεις του αεροσκάφους "

Οι βασικές κινήσεις που μπορεί να εκτελέσει ένα αεροσκάφος είναι τρείς. Και οι τρείς αυτές κινήσεις, είναι κινήσεις περιστροφής γύρω απο τους τρείς άξονές του. Οι ελιγμοί, που βλέπουμε συνήθως στα μαχητικά αεροσκάφη, είναι συνδυασμός των τριών βασικών αυτών κινήσεων.



1η βασική κίνηση: "Πρόνευση (Pitch)"

Κατά τη κίνηση αυτή το αεροσκάφος περιστρέφεται γύρω απο τον εγκάρσιο άξονά του. Ο εγκάρσιος άξονας, είναι ο άξονας που περνά απο το ένα ακροπτερύγιο στο άλλο, διέρχεται απο το κέντρο βάρος του αεροσκάφους και τέμνει κάθετα τον διαμήκη άξονα. Η ευστάθεια γύρω απο τον άξονα αυτό, ονομάζεται διαμήκης ευστάθεια. Κατά τη πρόνευση, το ρύγχος του αεροσκάφους κινείται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Η κίνηση αυτή γίνεται μέσω του πηδαλίου ανόδου - καθόδου (elevators).


2η βασική κίνηση: "Εκτροπή (Yaw)"

Κατά τη κίνηση αυτή το αεροσκάφος περιστρέφεται γύρω απο τον κατακόρυφο άξονά του. Ο κατακόρυφος άξονας, είναι ο άξονας που περνά κάθετα απο το κέντρο βάρους του αεροσκάφους. Η ευστάθεια γύρω απο τον άξονα αυτό, ονομάζεται πορειακή ευστάθεια. Κατά την εκτροπή, το αεροσκάφος περιστρέφεται είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα. Η κίνηση αυτή γίνεται μέσω του πηδαλίου διεύθυνσης (rudder).


 3η βασική κίνηση: "Διατοιχισμός (Roll)"

Κατά τη κίνηση αυτή το αεροσκάφος περιστρέφεται γύρω απο τον διαμήκη άξονά του. Ο διαμήκης άξονας, είναι ο άξονας που διατρέχει την άτρακτο του αεροσκάφους απο τη κεφαλή έως την ουρά. Η ευστάθεια γύρω απο τον άξονα αυτό, ονομάζεται εγκάρσια ευστάθεια. Κατά τον διατοιχισμό, το αεροσκάφος κλίνει τις πτέρυγες προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Η κίνηση αυτή γίνεται μέσω των πηδαλίων κλίσης (ailerons), τα οποία στη κίνηση αυτή περιστρέφονται αντίθετα.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, οι τρεις άξονες τέμνονται στο κέντρο βάρους του αεροσκάφους και ο καθένας είναι κάθετος στο επίπεδο που ορίζουν οι άλλοι δύο.
 
 
 
Βιβλιογραφία: 1)"Eφαρμοσμένη Αεροδυναμική", Δρ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Εκδόσεις: ΤΣΟΤΡΑΣ
                        2) "ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ", Αναστασιάδης Δημήτριος, Μπούντρης Δονάτος, στο docplayer.gr
                        3) http://www.langleyflyingschool.com/Pages/Attitudes%20and%20Movements.html
                        4) www.grc.nasa.gov

Σχόλια