" Ποιές οι φάσεις πτήσης ενός αεροσκάφους "

Ένα αεροσκάφος απο τη στιγμή που 'μπαίνει' στον αεροδιάδρομο για να απογειωθεί μέχρι τη στιγμή που θα ξανα-ακουμπήσει σε αυτόν για να προσγειωθεί, περνά απο διάφορες φάσεις.
Οι φάσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Διαδρόμηση
Το αεροσκάφος είτε απο το υπόστεγο συντήρησης είτε απο το χώρο στάθμευσης, μεταβαίνει στον αεροδιάδρομο για να ξεκινήσει τη πτήση του. Να σημειώσουμε πως είτε μιλάμε για πολιτικό είτε για πολεμικό αεροσκάφος, το πλήρωμα/τα εμπορεύματα/οι επιβάτες/οι αποσκευές , κτλ τοποθετούνται πριν το αεροπλάνο μπεί στον αεροδιάδρομο.

2. Απογείωση
Το αεροσκάφος, έχοντας σε πλήρη λειτουργία την/τις μηχανή/-ές του, ξεκινά της διαδικασία της απογείωσης. Αποτελεί την πιο βασική και επικίνδυνη φάση!

3. Άνοδος
Το αεροσκάφος, έχοντας κάνει μια ασφαλή απογείωση, συνεχίζει να ανεβαίνει σε ύψος μέχρι το προκαθορισμένο απο τις οδηγίες που έχει λάβει.

4. Πτήση (ευθεία/στροφές/ελιγμοί)
Το αεροσκάφος αφού φτάσει στο επιθυμητό ύψος, σταθεροποιείται σε ευθεία πορεία. Ανάλογα με τη θέση του μπορεί να μεταβάλλει τη πορεία του ή αν μιλάμε για πολεμικό αεροσκάφος, με ελιγμούς μπορεί να αποφύγει εχθρικές ενέργειες ή πυρά.

5. Κάθοδος και Προσέγγιση
Το αεροσκάφος, αφού αρχίζει και προσεγγίζει τον προορισμό του, αρχίζει να πέφτει σε ύψος και μειώνει ταχύτητα για να φτάσει με ασφάλεια κοντά στον αεροδιάδρομο.

6. Προσγείωση
Το αεροσκάφος, αφού βρεθεί πάνω απο τον αεροδιάδρομο και στη σωστή θέση, αρχίζει τη διαδικασία της προσγείωσης μέχρις ότου ακινητοποιήσει το αεροσκάφος σε ασφαλές μέρος.

Σχόλια