" 11/02/16: Συντριβή Ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "

Μια ακόμη τραγωδία σήμερα, για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ΑΒ - 212 (Agusta Bell), όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες, προσέκρουσε σε λόφο της νησίδας Κίναρος χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ποιά ήταν η αιτία, αν δηλαδή υπήρξε κάποιο απότομο καθοδικό ρεύμα, αν υπήρξε λάθος χειρισμός, ή κάποιο άλλο σφάλμα του κινητήρα ή αν οι εντολές που είχε ήταν να πετάξει σε χαμηλότερο ύψος από ότι επιτρεπόταν, βάση της γεωγραφίας της περιοχής.


Το ελικόπτερο AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απογειωθεί από τη φρεγάτα "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ", στο πλαίσιο της άσκησης 'ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16' για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου ήταν στα 390 πόδια (118 μέτρα) όταν το υψηλότερο σημείο στη νήσο Κίναρο είναι πάνω από 200 μέτρα.
Συγκεκριμένα:
 - στις 4:40 τα ξημερώματα: εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειο-δυτικά της νήσου Κινάρου.
- στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει ότι “δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ουρά αποκολλήθηκε και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα. Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε σε απόκρυμνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν 3 αξιωματικοί: ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου. Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης
 Δυστυχώς, λίγο μετά της 11 το πρωί, εντοπίστηκαν οι σοροί των 2 αξιωματικών, ενώ αγνοείται μέχρι στιγμής ( 14.15 μμ ) ο τρίτος. Ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είναι το οτι οι σοροί εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση απο τα συντρίμια του ουραίου. Οι 2 σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα.

Συγκλονιστική είναι η φωτογραφία που είχε τραβήξει ο ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, μέσα απο το ελικόπτερο (δεν γνωρίζουμε αν είναι το ελικόπτερο που συνετρίβει), όπου δεξιά στη φωτογραφία φαίνεται η μορφή ενός Αγίου που ο πιλότος είχε τοποθετήσει στην καμπίνα του ελικοπτέρου!

~ Άς ελπίσουμε πως σύντομα θα δωθούν οι απαντήσεις γύρω απο όλα τα ερωτήματα της πτώσης του ΑΒ-212.
ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ~



Βιβλιογραφία: 1) http://news247.gr/eidiseis/amyna/tragwdia-sto-polemiko-naytiko-to-moiraio-elikoptero-prosekroyse-se-lofo.3902435.html
                         2) http://www.protothema.gr/greece/article/552344/dramatiki-epiheirisi-agnooudai-oi-3-plirofories-oti-edopistikan-soroi/
                         3) http://www.enikos.gr/society/369939,Sygklonizei-h-fwtografia-toy-Ypoploiarxoy-Toylitsh-sto-elikoptero-panw-apo-to-Ai.html


Σχόλια