"International Standard Atmosphere - (ISA)"

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας, που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει, είναι η πίεση και η θερμοκρασία (σημείωση: όχι οτι αυτά είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά). Το πρόβλημα όμως είναι οτι συχνά μεταβάλλονται. Για το σκοπό αυτό, στον αεροπορικό τομέα, έχει υιοθετηθεί η λεγόμενη: "Διεθνής Πρότυπη Ατμόσφαιρα - ISA". Γενικά, η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως απο οξυγόνο και άζωτο. Όσο όμως ανεβαίνουμε σε ύψος, μειώνεται η βαρύτητα με αποτέλεσμα να αραιώνει  και η ατμόσφαιρα. Τα βασικά στρώματα της ατμόσφαιρας είναι τα παρακάτω:

Παρουσίαση στρωμάτων, ύψους και θερμοκρασιών

Να σημειωθεί οτι, κανονικά τα ύψη του κάθε στρώματος είναι μεταβλητά ανάλογα με το γεωγραφικό ύψος και το χρόνο αλλά κατά την ISA θεωρούνται δεδομένα και σταθερά. Έτσι, αναλύοντας το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε οτι το πρώτο και το πιο λεπτό στρώμα είναι η τροπόσφαιρα (troposphere) και εκτείνεται μέχρι τα 36090 ft όπου συναντά την τροπόπαυση (tropopause). Χαρακτηριστικό της τροπόσφαιρας είναι η σταθερή μείωση της θερμοκρασίας όσο αυξάνεται το ύψος με min oC = -56.5oC. Επίσης, βρίσκεται χαμηλότερα στους πόλους και υψηλότερα στον Ισημερινό. Στο επόμενο στρώμα στην στρατόσφαιρα (stratosphere), η θερμοκρασία αυξάνεται ξανά μέχρι να συναντήσει την στρατόπαυση (stratopause). Έπειτα, στην μεσόσφαιρα (mesosphere) η θερμοκρασία μειώνεται μέχρι τους -100 oC όπου συναντά την μεσόπαυση (mesopause). Στο επόμενο στρώμα στην θερμόσφαιρα (thermosphere) ή ιονόσφαιρα, η θερμοκρασία αυξάνεται ξανά και φτάνει μέχρι τους 220 oC όπου συναντά τη θερμόπαυση (thermopause). Σε αυτό το κομμάτι της ατμόσφαιρας βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS. Τέλος, συναντάμε την εξώσφαιρα όπου επεκτείνεται μέχρι το κοσμικό διάστημα με το οποίο βαθμιαία και αναμιγνύεται. Χαρακτηριστικό του στρώματος αυτού είναι το γεγονός οτι την ημέρα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και 2500 oC, ενώ τη νύχτα πέφτει σχεδόν στο απόλυτο μηδέν.

Επειδή στην τροπόσφαιρα γίνεται η πλειονότητα των πτήσεων, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά της: 
  1. Πίεση: στην επιφάνεια της θάλασσας ισούται με 101325 N/m2 = 29.9213'' Hg. 
  2. Κατακόρυφη βαροβαθμίδα: είναι ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η πίεση καθ΄ ύψος (lapse rate) και είναι 1'' Hg κάθε 1000 ft 
  3. Θερμοκρασία : στην επιφάνεια της θάλασσας ισούται με 15 oC ή 59 oF
  4. Κατακόρυφη θερμοβαθμίδα: η θερμοκρασία μειώνεται κατά 1.98 oC κάθε 1000 ft ή περίπου κατά 6 oC κάθε 1000 m. 
  5. Πυκνότητα: στην επιφάνεια της θάλασσας ισούται με 1.225 kg/m3   
Στο παρακάτω σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να κάνετε on-line υπολογισμούς και να βλέπετε πως μεταβάλλονται χαρακατηριστικά της ατμόσφαιρας συναρτήσει κάποιου άλλου μεγέθους:







 
Βιβλιογραφία: 
                        1) "ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ", Δρ. Αίθων-Οδυσσεύς Ναρλής
                        2)  https://www.google.gr/search?q=atmosphere+layers+diagram&hl=el&biw=1366&bih=657&site=imghp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIxtKvv8TpxwIVSOcaCh0viAkA
                        3) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1
                        4) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CF%8E%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1

      






Σχόλια